måndag 24 november 2014

Kattuggla återbördad till friheten

Tommy Landén med den rehabiliterade kattugglan.
Foto: Ole Olsson


Tisdagen 21 oktober var jag på väg till Varberg för ett möte med Studiefrämjandet. Just när jag skulle lämna Halmstad, ringde telefonen. Det var från museet i Halmstad, men det handlade inte om konst utan om en uggla. När personalen kom på morgonen, satt en apatisk uggla utanför entrén. Eftersom den var illa ansatt av skator och kråkor, hade man tagit hand om fågeln och stoppat ner den i en låda. Dessutom hade man redan kontaktat Fågelcentralen på Hisingen, och fått beskedet att de kunde ta hand om fågeln, förutsatt att någon kunde ta med den till Varberg!

Jag vände således och for till museet. Väl där kunde jag konstatera att ugglan var en kattuggla och att den var till synes apatisk. Lådan med ugglan packades in i bilen, och jag fick ett telefonnummer till den person i Varberg som skulle frakta ugglan vidare upp till Hisingen.

Det visade sig vara Tommy Landén, som jag haft kontakt med tidigare i ett annat fall med en omhändertagen fågel. Och det var inte slut på de märkliga sammanträffandena: Tommy visade sig bo på Bäckgatan, samma gata som Studiefrämjandet har sitt kontor på och dit jag var på väg!

Ugglan anlände till Fågelcentralen senare samma dag. Där konstaterade man att den sannolikt råkat ut för en olycka och fått en hjärnskakning. Den ville inte äta de första dagarna, men man lyckades mata den. Sakta men säkert återhämtade den sig. Den flög bra i den stora voljär där den placerades och omsider började den även äta själv.

Efter en månads vård var det så dags att släppa ugglan. För en så stationär art som kattuggla bör släppandet ske där den påträffades. På eftermiddagen 23 november var Tommy på plats vid Halmstads museum. Eftersom vi berättat om händelsen via vårt interna sms-larm, var det också förvånansvärt många skådare på plats.

Ugglan visade gott gry redan i händerna på Tommy, och när han kort därpå släppte den, flög den obehindrat och elegant iväg. Den slog sig ner något hundratal meter bort och genast var både skator och kråkor på plats för att mobba den. Då tog ugglan sin tillflykt in i en trädgård där den gömde sig för sina antagonister under en tät buske invid en vägg. Tommy höll koll på den under en dryg kvart och kunde notera att kråkfåglarna strax tappade intresset och gav sig iväg.

Nu är det bara att hoppas att denna kattuggla ska kunna återuppta sin mus- och sorkjakt runt Norra kyrkogården och i Norre Katts Park. I det området har det funnits kattugglor i många år och vid


Anders Wirdheim


Vill du stödja Fågelcentralens arbete kan du köpa deras almanacka för 2015. 
Beställ den via www.fagelcentralen.se 

Det var gott gry i kattugglan och den flög obehindrat och elegant iväg efter släppandet.
Foto: Ole Olsson