måndag 22 juni 2015

Svarthakad buskskvätta på frammarsch

Svarthakad buskskvätta är en färgstark fågel som är på frammarsch i södra Skandinavien.
Foto: Anita Öckner


Förra året konstaterades den första häckningen av svarthakad buskskvätta i Halland. Det var i och för sig på håret: Paret häckade på Lya ljunghed, några hundra meter från gränsen till landskapet Skåne och i det som idag är Skåne län. Men nu har arten befäst sin nyvunna halländska identitet. Idag kunde Erik Johansson konstatera en häckning på Mästocka ljunghed, där ett par med minst två utflugna ungar sågs!

Det var under midsommarhelgen som det kom in en rapport om ett fynd av svarthakad buskskvätta på ljungheden. En sjungande hanne hade setts i närheten av hedens parkeringsplats. Detta fynd gjorde Erik Johansson nyfiken, men väl framme på platsen kunde han konstatera att det var bättre än vad rapporten talat om: Det fanns alltså ett par med minst två utflugna ungar i området!

Svarthakad buskskvätta har expanderat i Nordeuropa under senare tid, sannolikt som en följd av genomsnittligt mildare vintrar de senaste 25 åren. Den har ökat i antal och spridit sig i Danmark, och den etablerade sig som häckfågel (om än fortfarande sparsam) i Sverige i början av 2000-talet. Den allra första häckningen konstaterades i Skåne utanför Simrishamn 2000. Därefter häckade den i Västergötland 2004, och från 2007 är den en årlig häckfågel i Skåne. Hallands första häckning kom som sagt förra året, och kanske kan vi hoppas på att denna färgstarka fågel blir etablerad även hos oss.

En intressant detalj i sammanhanget är att det sågs en svarthakad buskskvätta vid Lossbygget i samband med HOF:s orr-exkursion på påskdagen 5 april. Det var en hona, och kanske är det rent av denna individ som nu har ungar på den relativt närbelägna Mästocka ljunghed.


(AW)