fredag 26 juni 2015

Med fjädrar som prydnad

Tornseglaren på boet i holken. Som synes är boet prytt av vita fjädrar.
Foto: Gert Svensson

Livet går sin gilla gång hos tornseglarna hos Gert Svensson i Laholm. Trots den svala och fuktiga inledningen på sommaren har de lagt tre ägg som nu ruvas. När detta skrivs utlovar väderprognoserna äntligen lite varmare – och inte minst viktigt – mera tornseglarvänligt väder. Eftersom tornseglarna lever på flygande insekter och det som kallas luftplankton, dvs. små insekter och spindlar som far omkring i lufthavet, är de mycket beroende av bra väder. Det får gärna vara varmt och torrt.

På den första bilden denna gång ses åtskilliga små vita fjädrar i boet. Detta kan sägas vara typiskt för tornseglarna. De fodrar inte boet med fjädrar utan snarare smyckar det. Det är också denna vana som fått många fågelskådare att sätta andan i halsen och undra vad det är för en konstig seglare de ser. En tornseglare som fått fatt i en fjäder, bär nämligen denna i gapet, och ibland kan den ligga struken som mustascher på var sida om näbben och ge fågeln ett mycket märkligt utseende.

Tornseglarna skaffötters i holken även dagtid.
Foto: Gert Svensson


På den andra bilden ses tornseglarparet ligga skaffötters. Det är lite trångt i holken, men trots det tillbringar paret i regel nätterna tillsammans där, och det förekommer även att båda fåglarna är i holken dagtid. Det behövs kanske lite vila för den part som inte ruvar? Tornseglare är förvisso extrema snabbflygare.

Förra året mätte Per Henningsson vid avdelningen för teoretisk ekologi vid Lunds universitet hastigheten på fåglar som flyger vågrätt, det vill säga utan hjälp av lägesenergi som när en pilgrimsfalk störtdyker. Han fann att tornseglaren är den svenska fågel som flyger allra snabbast i planflykt. Den kan komma upp i 111,6 km/timma när den flyger horisontellt eller till och med svagt uppåt!


(AW)