onsdag 14 augusti 2013

Produktiva koltrastar


Sommaren lider mot sitt slut och därmed även fåglarnas häckningssäsong. För många arter var häckningen överstånden redan för mer än en månad sedan, men några arter fortsätter att reproducera sig genom att lägga flera kullar. I en grannträdgård ruvar en ringduva på nytt, men priset tas nog ändå av ett koltrastpar som etablerat sig hemma hos Eva och Tord Welin i Stenhuggeriet. Detta par matar nu sin fjärde kull med ungar för i år!

Att ett koltrastpar har mer än en kull är vanligt i stora delar av Sverige. Det är för övrigt i anslutning till att en ny kull startas som koltrasthannar sjunger på nytt mitt i sommaren (och anklagas för att störa folks morgonsömn). Men att koltrastar producerar fyra kullar under en och samma säsong är mycket ovanligt i Sverige även om det inte är unikt. Så vitt jag kunnat finna, finns det åtminstone ett belagt exempel från Skåne. I den ornitologiska litteraturen finns exempel även från andra länder, och på Brittiska öarna lär även en koltrasthona ha lyckats med fem kullar en säsong!

Det är naturligtvis alltid svårt att avgöra om det handlar om samma fåglar, men i det nu aktuella fallet är Eva och Tord säkra på sin sak: Honan är nämligen ringmärkt och med stor sannolikhet handlar det även om samma hanne. De tre första kullarna producerades för övrigt i samma bo, men kullstorleken minskade efter hand. Möjligen (eller rent av troligen) berodde det på ett ökat tryck från parasiter i boet. I första kullen fanns fem ungar, i den andra fyra, men i den blev bara två ungar flygfärdiga. Därefter övergavs det nu ganska nedslitna boet och i stället byggdes ett nytt strax intill.

Det nya, fräscha boet innebar tydligen en betydligt bättre häckningsmiljö och fem ungar producerades. Totalt sett har detta koltrastpar således producerat 16 ungar denna säsong. Nu är visserligen predationstrycket stort på nyutflugna koltrastungar, såväl skator som katter äter gärna koltrastungar, men rimligtvis kan detta koltrastpar se tillbaka på en slitsam men lyckad säsong (om nu koltrastar kan göra detta).

Anders Wirdheim