onsdag 7 augusti 2013

Spana och lyssna efter bändelkorsnäbb!


Det verkar vara dålig frösättning hos barrträden i Ryssland i år. Den senaste tiden har det rapporterats om stora mängder med större hackspettar på väg väster- och söderut såväl i norra Sverige som i Finland. Och igår (6 aug) räknades inte mindre än 970 bändelkorsnäbbar som sträckte söderut förbi Bjuröklubbs fiskeläge i Västerbotten tillsammans med ca 1500 mindre korsnäbbar. Precis som för större hackspetten är det sannolikt födobrist i öster som fått korsnäbbarna att dra iväg.

Det har redan rapporterats bändelkorsnäbbar från i stort sett hela landet de senaste veckorna, men kanske varslar gårdagens rapport från Västerbotten om att en ny våg är på väg söderöver. Bändelkorsnäbben är i Europa en östlig art med huvuddelen av utbredningsområdet i Ryssland. Där lever den i första hand av frön från lärkträd, men den äter även rönnfrön och frön från olika arter av granar.
Precis som sina släktingar mindre och större korsnäbb häckar bändelkorsnäbben tidigt på året, vilket också innebär att flyttningsrörelserna inleds tidigt – oftast mitt i sommaren precis som i år.

Vill man se bändelkorsnäbb är det ett bra tips att först lyssna till de korsnäbbsflockar man stöter på. Från bändelkorsnäbbarna hörs nämligen ofta ett läte som skiljer sig tydligt från mindre och större korsnäbbarnas ”typp-typp-typp . . .”. Bändelkorsnäbbens arttypiska läte kan snarare liknas vid det tutande ljudet från en leksaktrumpet. Ett annat tips är att leta bland bestånd av lärkträd och ädelgranar. Även om bändelkorsnäbben även bearbetar kottar av vår vanliga gran, så föredrar den mindre och lite mjukare kottar.

Här i södra Halland är det framför allt i lärkträdsbestånd men också vid sträcklokaler som bändelkorsnäbbar setts genom åren. I trakten av Bala (Tönersjöhedens försökspark) finns flera lärkbestånd som under denna förra invasionen 2011 visade sig ha stor dragningskraft på ”bändlarna”. Men det kan säkert löna sig att kolla andra bestånd av lärkträd, förutsatt de har kottar. Förra gången det begav sig sågs och hördes det många bändelkorsnäbbar även vid Spritkullen och Ringmärkardungen i Grötvik, men där blir mötena med denna fågel nästan alltid flyktiga.

Anders Wirdheim