söndag 6 oktober 2013

Fågelfesten i Grötvik 2013


Trots att vädret inte var det bästa kom drygt 200 personer till Fågelfesten i Grötvik.
Foto: Maria Thorbjörnsson



Helgen 5–6 oktober skådas det fågel över nästan hela Europa, och i alla deltagande länder bjuds även allmänheten in. Evenemanget kallas Euro Birdwatch och fokuserar både på det roliga i att se på fåglar och att flyttfåglar är en gemensam angelägenhet mellan länderna. Ett av alla dessa evenemang var vår fågelfest i Grötvik utanför Halmstad.

Vädret var inte det bästa med tjockt molntäcke och regn både i norr och öster. Trots detta var det ganska bra fart på finkarna, främst bofink, bergfink och grönsiska. Några tusen av vardera arten passerade under förmiddagen. Dessutom sågs bl.a. jorduggla, stenfalk, duvhök, nötkråka, varfågel, trädlärka och forsärla. Särskilt jordugglan och varfågeln visade upp sig mycket fint.

Drygt 200 personer besökte evenemanget och fick på närhåll följa ringmärkning, lyssna till föredrag om fågelflyttning, delta i fågelbingo och fika. Många passade även på att köpa sig en fin fågelpin och därmed bidra till SOF:s fågelskyddsarbete.

Att på nära håll få följa ringmärkning är alltid populärt. Christopher Gullander mäter och märker medan en delvis skymd Anders Olovsson för protokoll.
Foto: Maria Thorbjörnsson