onsdag 14 januari 2015

Räkna fåglar vid din fågelmatning 23–26 januari!

Talgoxe och blåmes kommer tvåa och trea på topplistan över fågelmatningarnas talrikaste gäster i Halmstads kommun.
Foto: Anders Wirdheim


Den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten” har blivit ett begrepp. Det är nu tionde gången räkningen genomförs. Det handlar om att räkna fåglarna vid fågelbord och andra fågelmatningar. Förra året var det ca 23 000 svenska hushåll som deltog i räkningen och rapporterade sina resultat. Halland hävdade sig bra sett till landet i stort, men här i södra Halland var det lite sämre med deltagandet. Det ska vi ändra på i år!

Räkna vid din egen fågelmatning, och uppmana dina vänner och släktingar att göra samma sak! Rapportera sedan in resultatet via BirdLife Sveriges hemsida www.birdlife.se

Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först den 23 januari.

Räkningen pågår från fredag 23 till måndagen 26 januari. Fredagen och måndagen finns med för att även ge skolor och förskolor möjlighet att medverka. 

BirdLife Sverige räknar med att uppemot 500 000 hushåll matar fåglar varje vinter, och de blir bara fler och fler. Fågelmatning har blivit något av en folkrörelse.

Vi matar fåglar både för att fåglarna och vi själva ska må bra: Livet kring fågelborden betyder nämligen mycket även för vårt eget välbefinnande! Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.

”Tio o topp-listan” för Halmstads kommun skiljer sig något från landet i stort. Här i söder är talgoxen detroniserad som den talrikaste arten. I stället toppar pilfinken listan, och både koltrast och gråsparv placerar sig högre än i landet totalt. Inom parentes anges antalet rapporterade exemplar vid räkningen 2014. Listan bygger på 144 rapporter från Halmstads kommun:

1. Pilfink (1315)
2. Talgoxe (877)
3. Blåmes (724)
4. Koltrast (615)
5. Gråsparv (419)
6. Kaja (398)
7. Skata (374)
8. Grönfink (349)
9. Domherre (304)

10. Gulsparv (229)