torsdag 18 juni 2015

Följ tornseglarnas häckning!

Det är något av ett flerfamiljshus som Gert Svensson erbjuder fåglarna.


I sommar ska vi följa hur häckningen förlöper i en holk med tornseglare. Denna holk finns hos Gert Svensson i Laholm och är försedd med en kamera. Tack vare denna kamera kommer vi att kunna följa utvecklingen tämligen regelbundet.

Tornseglarna i kameraholken.

Gert berättar att han upptäckte tornseglarna i holken 2013. Då tog tornseglarna över en holk efter ett par starar. Det såg ut att vara ganska trångt i holken, så inför sommaren 2014 breddades den något.
I år anlände tornseglarna i slutet av maj, och den 10 juni hade det första ägget lagts. På kvällen kommer båda fåglarna i paret in i holken, och inför natten blir det mycket putsande av fjädrar, kanske ett socialt beteende som stärker banden mellan fåglarna i paret.

Första ägget lades 10 juni. Enligt litteraturen värper tornseglare i regel tidigt på morgonen.

En vecka senare, onsdagen 17 juni, fanns det tre ägg i holken. En tornseglarkull består oftast av två ägg, men det förekommer kullar allt från ett till fyra ägg. Enligt en mångårig studie i Storbritannien hade 2 % av kullarna ett ägg, 72 % två ägg och 26 % tre ägg. En motsvarande svensk studie visade att 79 % av kullarna hade två ägg medan 21 % hade tre ägg.

En vecka efter det att första ägget lagts,bestod kullen av tre ägg.

Vi återkommer efter hand med fler bilder på tornseglarna hos Gert Svensson.

Under häckningen sover i regel både hannen och honan i holken.



Anders Wirdheim