lördag 6 februari 2016

Lyckad tur till Alet och reningsverket

Kungsfiskaren i Alet 6 februari. Foto: Ole Olsson.

Dagens exkursion (6 feb) till Alet och reningsverket lockade inga horder. Utöver exkursionsledaren var det tolv personer som ägnade förmiddagen åt frodig lövskog och fågelrika dammar. Kanske var det prognoser om regn som skrämde bort andra deltagare, men faktum var att vi bara fick lite duggregn på oss, dessutom endast en kortare stund. Och fåglarna gjorde oss inte besvikna!

Det började bra med en flock på 5–6 stjärtmesar strax efter det att vi gått in i skogen. Tyvärr höll de till högt upp i trädkronorna, och de drog strax vidare. Men stjärtmesar är omisskännliga, och jag tror att de allra flesta hann se dem tillräckligt bra. En stund senare stod vi i närheten av den bäck (egentligen ett dagvattendike) som rinner genom skogen när en av deltagarna ropade ”kungsfiskare”. Den kom farande på sedvanligt vis i snabb flykt genom skogen och såg ut att försvinna uppströms bäcken. Men efter lite spanande hittades den, sittande bland risiga grenar, och alla fick möjlighet att se den i tubkikare. Samma dike hyste även en gråhäger lite längre nedströms och vid fågelmatningen strax intill fanns en flock med drygt tio ringduvor.

Efter fika vid en av skogens rastplatser gick vi vidare mot reningsverket. Framme vid första dammen spanade vi efter vattenrall och smådopping men gick bet. Vi fick ”nöja” oss med viggar, knipor, sothöns och krickor. Lite längre fram utökades dagslistan även med rörhöna, varav ett knappt tiotal var uppe och sprang på de gräsplättar som omger dammarna.

Vid småbåtshamnen var det läge att spana pilgrimsfalk. Två falkar, en hanne och en hona – sannolikt ett par, har hållit till på Swedish Malts stora silobyggnader på andra sidan Nissan från och till hela vintern. Efter lite spanande hittades vad som troligen var hannen sittande på läsidan av den innersta silon. Avståndet var ganska långt, men i tubkikaren framgick såväl den kraftfulla silhuetten som huvudets kontrastrika teckning.

På återvägen förbi reningsverkets dammar hittades först en smådopping som på typiskt manér höll sig nära vassen, hela tiden dykande, och senare även vattenrallen. Den sistnämnda kom springande under överhängande grenar längs stranden på den västligaste dammen bara ett tiotal meter från oss.

Det blev till slut ett riktigt gott utbyte av denna årets första exkursion trots gråmulet väder och fuktig luft.


Anders Wirdheim