måndag 2 september 2013

ÅRETS MOTTAGARE AV GUSTAF RUDEBECKSTIPENDIET – ANDERS WIRDHEIM


Anders Wirdheim gratulerades av Gustaf Rudebecks dotter Elisabeth. Foto: P-G Bentz.

Söndagen 1 september tilldelades Anders Wirdheim, Halmstad, Gustaf Rudebeckstipendiet 2013. Styrelsen för stipendiefonden framförde nedanstående motivering vid specialarrangemanget Bivråkens Dag under Falsterbo Bird Show.

”Falsterbopionjären Gustaf Rudebeck skulle i år ha fyllt 100 år. Gustaf Rudebeck var den person som satte Falsterbo på flyttfågelkartan. Falsterbo som avstamp för miljoner flyttfåglar om hösten har varit omtalat i såväl litteratur som i folkmun under århundraden, men det var Gustaf som med sina studier av rovfågelsträcket vid Falsterbo under Andra Världskriget lade grunden för den folkrörelse som fågelskådningen i Falsterbo idag är. Även om Gustafs studier av rovfågelsträcket så småningom resulterade i en doktorsavhandling så var det framför allt som folkbildare och miljökämpe han gjorde sig känd. Hans entusiasm och engagemang var aldrig att ta fel på.

På Gustafs 80-årsdag 1993 inrättades en stipendiefond, Gustaf Rudebeckstipendiet, som enligt statuterna årligen skall delas ut till någon som verkar för bland annat fågelskydd i Gustafs anda och som på samma inspirerande sätt som Gustaf sprider kunskap om fåglarna och skapar fågelintresse bland såväl unga som gamla.

På Bivråkens Dag 30 augusti 2005 nåddes vi av beskedet att Gustaf gått bort två dagar tidigare. Fram till dess hade Gustaf personligen delat ut stipendiet till en värdig mottagare. Numera delas stipendiet till Gustafs minne ut av en ledamot i Stipendiefondens styrelse.

Årets mottagare av Gustaf Rudebeckstipendiet har alla de egenskaper som karakteriserar en värdig mottagare. Personen i fråga har under drygt 40 års tid slått arbetat för att öka naturintresset hos den breda allmänheten och lanserat fågelskådningen som hobby och rekreation. Han, för det är en han, är flitigt anlitad som föredragshållare på hemmaplan och runtom i landet. Med sin djupa kunskap och omfattande spännvidd har han förmågan att på ett fängslande sätt sprida kunskap om allt från småkryp och fåglar på det lokal planet till globala miljöproblem som angår oss alla. Som exkursionsledare både hemma och i utlandet har han visat sig vara en synnerligen duktig fältornitolog och organisatör.

Ofta förekommande i radio och TV har han i allra högsta grad bidragit till att visa de skeptiska att fågelskådare långt ifrån är några nördar, utan helt vanliga människor med ett brinnande intresse och engagemang för våra befjädrade vänner. Han har helt enkelt satt färg på Stig Grybes ”vita örnar”!

Vidare är han en synnerligen aktiv miljödebattör på såväl det lokala och regionala planet som på riksplanet. Hans skarpa tunga och glödande tangentbord har fått åtskilliga ministrar, generaldirektörer, kommunalråd, högre tjänstemän och storföretagare att ändra planerna för vårdslös och ogenomtänkt exploatering av värdefull natur eller jägarorganisationerna att ”justera siktet”!

Med sin journalistiska bakgrund har han även fått förtroendet att under två decennier vara redaktör, ansvarig utgivare och ledarskribent för landets största och viktigaste fågeltidskrift. Han har även varit initiativtagare och redaktör för den årsskrift som under 20 år samlat ornitologiska rapporter ”under ett tak” och som blivit en förebild för flera andra nordiska länder.

På hans kontorsdörr står numera ”Informationsansvarig i Sveriges Ornitologiska Förening – Anders Wirdheim”.

Får jag be Anders Wirdheim motta år 2013 års Gustaf Rudebecksstipendie!

Även vi i HOF riktar ett stort grattis till en i sanning väl värd prismottagare! Grattis Anders!