måndag 6 juli 2015

Nu är det kläckt hos tornseglarna

Den 1 juli var det kläckt hos tornseglarna.
Foto: Gert Svensson

Onsdagen 1 juli kläcktes äggen i Gert Svenssons kameraförsedda tornseglarholk. Liksom många andra fåglar, exempelvis tättingar, hackspettar, hönsfåglar och andfåglar, börjar inte tornseglaren ruva förrän alla äggen är lagda. Det innebär att äggen i de flesta fall kläcks med bara några timmars mellanrum. För arter med ungar som lämnar boet kort efter kläckningen, till exempel hönsfåglar och andfåglar men även vadare, är det av avgörande betydelse att ungarna är klara att ta steget samtidigt. Ungarna hos tättingar, hackspettar och tornseglare är emellertid helt nakna och blinda när de kläcks, så i dessa fall handlar ruvningsstarten nog snarare om en anpassning för att ungarna ska bli flygfärdiga samtidigt.

Det finns dock uppgifter i den ganska rikhaltiga forskningslitteraturen om tornseglare om att ruvningen i trekullar kan starta när ägg nummer två är lagt. I sådana fall kommer det tredje ägget att kläckas något senare.

Med 30 graders värme klarar tornseglarungarna sig utan att bli värmda – trots att de ännu är helt nakna.
Foto: Gert Svensson

Den gångna helgen var det som bekant rejält varmt i stora delar av landet. I Laholm mättes temperaturen till runt 30 grader redan på fredag 3 juli. Det innebar att de tre tornseglarungarna klarade längre perioder utan att bli värmda av föräldrarna, som kanske var ute och jagade insekter samtidigt.

En av de tre ungarna är tydligt mindre än sina kullsyskon. Kommer den att klara konkurrensen om födan?
Foto: Gert Svensson

Men redan när tornseglarungarna är knappt tre dagar gamla kan man ana en viss storleksskillnad. Trots att vädret alltså slagit om och blivit betydligt mera ”tornseglarvänligt”, kan det vara svårt för föräldrarna att mätta tre ungar. Redan vid äggläggningen är kullar med tre ägg ganska ovanliga i Sverige, och det är ännu ovanligare att alla tre ungarna blir flygfärdiga. Det är de ungar som tigger mest som också får mest mat. En unge som hamnar på efterkälken får ofta mycket svårt att ta igen syskonens försprång, och föräldrarna ser stillatigande på.

Detta är ett vanligt fenomen i fågelvärlden och förekommer framför allt hos arter där ruvningen startar direkt efter äggläggningen, till exempel hos rovfåglar och ugglor. Om födan tryter, tar de äldsta syskonen det mesta av maten och kan till och med ge sig på och döda småsyskonen. Beteendet kallas kainism och ses som en anpassning till varierande födoutbud. Det är förvisso bättre att en eller två ungar blir flygfärdiga än att alla (i någon sorts rättvisas namn) svälter ihjäl.

Det återstår att se hur det går för den minsta tornseglarungen hos Gert Svensson. Ska den kunna ta igen syskonens försprång, eller är den förlorad?

(AW)