fredag 10 juli 2015

Ungarna växer i tornseglarboet

De tre tornseglarungarna växer och storleksskillnaden mellan dem har minskat.
Foto: Gert Svensson

De tre tornseglarungarna i Gert Svenssons kameraholk i Laholm ser ut att växa och frodas trots att vädret inte varit det bästa de allra senaste dagarna. Den farhåga vi hyste om att den minsta av de tre inte skulle klara sig ser ut att ha varit överdriven. Nu, vid en dryg veckas ålder, ser de tre ungarna ut att vara i stort sett jämnstora. De har vuxit en hel del sedan kläckningen och de första fjäderanlagen kan anas.

Åtskilliga svalflugor krälar på ungarna och kan även suga blod från dem.
Foto: Gert Svensson

Ett problem för tornseglare är parasiter i form av så kallade svalflugor Crataerina pallida. Dessa tillhör gruppen lusflugor och är platta med förhållandevis kraftiga ben. När man ser flygande tornseglare skaka vingarna (vilket händer ofta) är detta sannolikt ett sätt att försöka skaka av sig de svalflugor som hakat sig fast. Svalflugan är en parasit som är specialiserad på tornseglaren. Övervintrar som puppa i tornseglarnas bo och kläcks lagom till att tornseglare återvänder söderifrån. Parasiterna suger blod och kan försvaga ungarna, men det är inte känt om ungarnas dödlighet påverkas av detta. Som framgår av dessa bilder kan det vara många svalflugor i ett bo.

Fortfarande värms ungarna av den ena eller båda föräldrarna långa stunder.
Foto: Gert Svensson

Ungarna har nu blivit så stora att de lämnas av båda föräldrarna kortare perioder, men är det kallt och blött ute, värms de av den ena eller båda föräldrarna. Gert Svensson berättar att de i regel lämnas ensamma i holken en period sent på kvällan, mellan klockan 22 och 23.


(AW)