onsdag 11 maj 2016

Elegans på Trönninge ängar


När vinden grep tag i silkeshägerns plymer visade den upp sig i all sin elegans.
Foto: Alexander Bloemer

Större delen av dagen (11 maj) har en silkeshäger strosat omkring utanför gömslet på Trönninge ängar och visat upp sig i all sin plymprydda glans. Men för bara drygt 100 år sedan var dessa plymer (ägretter) på god väg att utrota både silkeshägern och flera andra hägerarter. Orsaken var det dåvarande dammodets stora efterfrågan på prydnader i form av fjädrar.

Mellan åren 1870 och 1920 importerades 18 400 ton fjädrar till Storbritannien och 45 360 ton till Frankrike. För att få ihop till 1 kg ägretter krävdes ungefär 150 hägrar! Ett annat mått på omfattningen av slakten på hägrar var att det bara i USA fanns  83 000 hattmodister 1901.

Men många kvinnor reagerade mot bruket, och såväl i Storbritannien som i USA hade starka kvinnor avgörande betydelse för att handeln stoppades och att modet svängde i en annan riktning. I USA var det Harriet Hemingway och hennes väninna Minna Hall som tog initiativet. När de 1896 bjöd in till en tebjudning, hade de knappast förhoppningar om att deras ganska enkla inbjudan omsider skulle leda till att jakten på hägrar stoppades i USA.

Motståndet fick dessutom till följd att fågelskyddsorganisationerna RSPB i Storbritannien och Audubon Society i USA stärktes väsentligt.


Anders Wirdheim