lördag 7 maj 2016

Fågeltornskampen gav 101 arter vid Larssons våtmark i Påarp


Årets upplaga av Fågeltornskampen gynnades av mycket fint väder. Visserligen blåste det lite snålt från öster och var ganska svalt under morgonen, men därefter blev det en solig tillställning. Det var också gott om både fåglar och människor vid Larssons våtmark i Påarp. Mellan klockan 05:00 och 13:00 lyckades vi skrapa ihop 101 olika arter. Det är tre mer än förra årets resultat men två färre än halmstadsrekordet från i fjol. Då sågs 103 arter från pumphustaket på Trönninge ängar. Den plattformen såg stormen Gorm till att förstöra, så i år föll valet på Larssons våtmark.

Fågeltornskampen vid Larssons våtmark i Påarp gynnades av strålande väder och lockade både folk och fåglar.
Foto: Anders Wirdheim


Man kan ju fråga sig vad det är som får vuxna människor att ägna åtta timmar åt stillastående fågelskådning på ett och samma ställe! Svaret är att det är väldigt roligt och dessutom en utmaning. Det blir till ett intensivt genomsökande av snår, fält, skogsbryn, vattenytor och himlavalv. En alldaglig koltrast är lika mycket värd som en betydligt ovanligare havssula. Vidare är det lite intressant att vissa ”vanliga” arter inte alltid är så vanliga. Denna dag letade vi exempelvis förgäves efter kanadagås, fasan, buskskvätta och gransångare.

Dagens mera oväntade fynd var en havssula som sträckte söderut ute över Laholmsbukten tidigt på morgonen och en hanne av svarthakad buskskvätta som kom flygande förbi. Den sistnämnda såg ut att landa i en hage just söder om våtmarken, men tyvärr flög den vidare. Bland nyanlända vårfåglar kan nämnas bivråk, lärkfalk, svartsnäppa, tornseglare och sävsångare. Den allra bästa underhållningen stod dock en större mängd dvärgmåsar för. Som mest var det 36 stycken, och tillsammans med skrattmåsar fångade de insekter i vattenytan på nära håll nedanför observationsplatsen större delen av förmiddagen.

En av dagens alla dvärgmåsar, en vacker adult fågel, tillsammans med en ettårig skrattmås.
Foto: Anders Wirdheim


Så här i efterhand kan det tyckas retligt att vi missade flera vanliga arter samt att vi dessutom hade två obestämda fåglar. Det var dels en obestämd småvadare (Calidris) som lyfte från våtmarken och drog österut i gryningen och dels en alka som flög söderut långt ut över havet. Eftersom vi inte såg någon annan Calidris-art och inte heller någon annan alka, blev det ju egentligen 103 olika arter.

Om vi tillåter oss att räkna dessa båda kommer vi på delad förstaplats i Sverige tillsammans med tornet i Leonardsberg i Östergötland. Om vi inte räknar de båda, handlar det istället om en fjärdeplats eftersom tornet vid Norsa i Köping och det vid Södra Lunden på Öland båda fick ihop 102 arter. Som vanligt var dock finnarna värst. Det bästa finska tornet fick ihop 110 arter, och inte mindre än 17 finska torn passerade 100-strecket.

Anders Wirdheim