torsdag 5 maj 2016

Fågeltornskampen vid Larssons våtmark 7 maj 2016

Skärfläckor vid Larssons våtmark i maj 2016. Foto: Anders Wirdheim


Lördagen 7 maj är alla välkomna till Larssons våtmark i Påarp. Mellan klockan 05:00 och 13:00 deltar vi i Fågeltornskampen. Det är en tävling som har sina rötter i Finland men som under senare år spridit sig även till Sverige och Danmark. Vi i Halmstad har varit med sedan den svenska starten, men oftast har vi hållit till i ”Lilla tornet” på Trönninge ängar, dvs. på det gamla pumphusets tak. Efter stormen Gorm i höstas är det inte längre rådigt att stå där, så framöver blir det istället Larssons våtmark och det kombinerade gömsle och vindskydd som vi byggt där..

Fågeltornskampen är en stor publik historia i Finland. Mer än 300 lag deltar i fågeltorn spridda över hela landet och även allmänheten strömmar till i skaror. Även i Sverige har evenemanget vuxit, och förra året deltog 75 svenska lag. Hittills har emellertid inget svenskt lag kunnat slå det bästa finska.

2015 hade vi i Halmstad två lag i tävlingen, det traditionella på Trönninge ängar och för första gången även ett vid Larssons våtmark. Vid pumphuset sågs 103 arter och vid Larssons våtmark 98. Båda platserna hamnade därmed på ”Top fem” i Sverige, Trönninge ängar kom trea och Larssons våtmark på delad femteplats.

Vi hoppas naturligtvis på ännu bättre resultat i år – och vädrets makter verkar stå oss bi.


Välkommen till Larssons våtmark på lördag!


Vädret i Halmstad 7 maj 2016 enligt SMHI.