tisdag 4 oktober 2016

Fågelfesten i Grötvik – ännu en succé


Det spelade ingen roll att det blåste från fel håll och att det kryllade av konkurrerande arrangemang runt om i Halmstad – Fågelfesten i Grötvik blev en succé även i år. Lördagen 1 oktober fanns vi på plats med tält, husbilscafé, ringmärkning, fågelguidning och föredrag. Som mest var drygt 150 personer samlade under ett av föredragen och totalt besöktes arrangemanget av minst 300 personer.

Fågelfesten i Grötvik 1 oktober 2016 blev lyckad trots att vinden blåste från "fel" håll.
Foto: Elisabeth Fagerberg


Som sträcklokal är Grötvik starkt förknippat med vindar från ostsektorn. Därför var det med viss oro som vi konstaterade att det blåste en måttlig västvind på morgonen 1 oktober. Men vädret var vackert, så fulla av entusiasm drog vi igång ringmärkningen, satte upp tält och riggade för denna årligen återkommande fest. Liksom tisigare år medverkade även butiken på Getterön med bok- och kikarförsäljning och Granngården med försäljning av fågelfrö. Nytt för i år var att Frida Nettelbladt målade en tavla inför publik, passande nog en svarthakad buskskvätta som just i år lagt Halland under sina vingar.

Frida Nettelbladt visade sina tavlor och målade en ny inför publik.
Foto: Elisabeth Fagerberg


Våra farhågor om uteblivet sträck kom direkt på skam. Trots den västliga vinden strömmade det förbi finkar, piplärkor, mesar och duvor – och tack vare samma vind kunde artlistan utökas med både havssula och storlabb samt sillgrissla och tordmule. Även inne i Ringmärkardungen gick fåglarna till och totalt märktes 289 fåglar med järnsparv och blåmes som talrikaste arter. Bland de lite ovanligare arterna som sågs kan nämnas en sen lärkfalk och en likaledes sen bivråk samt varfåglar, trädlärkor, forsärlor, röda glador, fjällvråk och stenfalk.

Mattias Rundberg och Anders Olovsson visar upp dagens näst talrikaste märkart, en blåmes.
Foto: Elisabeth Fagerberg



HG Karlsson guidade och Anders Wirdheim höll två korta föredrag, om fågelflyttning respektive om relationerna mellan folk och fåglar under historiens gång. Fågelbingon lockade många deltagare vilket även gällde ett lotteri där förstapriset var en tavla signerad Frida Nettelbladt. I tältet såldes bland annat fågelpins, där behållningen går till fågelskydd, och vid husbilen serverades kaffe med tilltugg samt korv med bröd.

Foto: Elisabeth Fagerberg