lördag 5 maj 2018

Fågeltornskampen 2018


Inte ens när han slår sig ner för att vila benen tar Benny Ahlnér någon paus. Men trots hans och många andras ivriga spanande blev det "bara" 95 arter vid dagens fågeltornskamp som för vår del utspelades vid Larssons våtmark i Påarp.
Tävlingen pågick mellan 05:00 och 13:00. När vi klockan 09:00 summerade resultatet så långt, kändes det som att vi hade ett rekord inom räckhåll. Det bästa vi uppnått tidigare är 103 arter under de åtta timmar tävlingen pågår. Men i takt med att det blev varmare i luften, avtog fågelaktiviteten – och vi slutade alltså på 95 arter, ett resultat som inte räckte till en topp5-placering i Sverige.
Det kändes lite försmädligt att flera arter som tidigare varit givna på platsen lyste med sin frånvaro. Det gäller t.ex. snatterand, större strandpipare, gluttsnäppa, drillsnäppa och gulsparv. Vi lyckades inte heller rota fram någon fasan eller kanadagås (men det gjorde ju faktiskt inte så mycket).
Jag tror ändå att samtliga deltagare, som besökte platsen längre eller kortare tid (minst 37 personer), trivdes och gärna återkommer nästa år.
Dagens klor satt på den ägretthäger som flög fram och tillbaka ett par gånger, men två kustlabbar (en ljus och en mörk) och en adult pilgrimsfalk gladde naturligtvis också.

Anders Wirdheim