söndag 27 maj 2018

Härliga dagar vid Laholmsbukten i den frivilliga sömnlöshetens tid

Om man bor vid Laholmsbukten, har man just nu möjlighet att uppleva ett av vårens vackraste skådespel: Stora flockar med prutgäss som i böljande formationer flyger fram och tillbaka i bukten, till synes oroliga för steget in över land på den fortsatta resan mot det fjärran Tajmyr.
Enbart detta gör det värt att morgon efter morgon stiga upp i gryningen. När sedan bukten ligger nästan spegelblank framför en, och den uppstigande solen börjar värma samtidigt som göken gal och flockar med tärnor drar förbi, då ångrar man inte att man denna månad självmant väljer sömnlöshet.

Prutgäss över Tönnersa 25 maj.
Foto: Anders Wirdheim

Den 27 maj gav den självvalda sömnlösheten riklig valuta för uppoffringen. Visst var det skönt att ligga kvar i sängen och höra regnet som för första gången på länge slog mot rutan, men tack vare detta regn, som kom österifrån, blev det ett makalöst nedfall av flyttande vadarfåglar i Påarp.

Kärrsnäppor i Påarp 27 maj.
Foto: Anders Wirdheim

För fågelnördar klingar dagens summor som ljuv musik:
ca 8000 kärrsnäppor
44 småsnäppor
12 kustsnäppor
6 sandlöpare
5 spovsnäppor
120 större strandpipare
16 myrspovar
43 kustpipare
65 strandskator
Dessutom 487 prutgäss i en flock (räknade på foto).
Alla var de på väg till nordliga trakter, men vadarna tvingades ned av regnet som de mötte. Det var bara att njuta, och tyvärr ger väl inte stillbilder en rättvisande uppfattning av myllret.


Fågelskådare i Påarp 27 maj. Prickarna i lagunen innanför ön Skäret är snäppor!
Foto: Anders Wirdheim